Арестът на Велико Желев е изненада, разбира се, защото винаги съм

...
Арестът на Велико Желев е изненада, разбира се, защото винаги съм
Коментари Харесай

Министър Шишков: Арестът на Велико Желев е изненада

Арестът на Велико Желев е изненада, несъмнено, тъй като постоянно съм казвал, че огромният проблем в строителството са въпрос главно на възложителя. Тоест страната, в интервала 2019 година до началото на 2021 година е позволила всичките тези възлагания, от които са се породили противозаконните строителства в България. Основни поправки са се възлагали като настоящи и надлежно не е имало никакъв надзор.

Това съобщи пред БНР служебният министър на районното развиване и благоустройството.

Вчера основният прокурор Иван Гешев изиска от Шишков, както и от вътрешния министър Иван Демерджиев, цялата налична информация в Министерство на вътрешните работи и районното министерство за нередности при строителството на пътищата, в това число Северната скоростна дъга на София и Автомагистрала " Хемус ", оповестиха през вчерашния ден от държавното обвиняване. Снощи полицията претърси офисите на една от строителните компании по Северната тангента  - " Хидрострой ", и задържа притежателя ѝ Велико Желев.

Относно инспекцията за автомагистралите Шишков разяснява, че те са строени на по-ранен стадий – в интервала 2012-2016 година По думите му не е правил разбор коя компания къде по какъв начин е строила, само че резултатите са едни и същи на всички места:

" Тоест имаме разнообразни компании, а имаме едни и същи резултати. Според мен главният проблем е методът, по който са възлагани и следени от възложителя. (...) Трябва да има по-голям надзор, с цел да знае някой, че когато реши да си затвори очите, постоянно може да носи отговорност. "

Шишков уточни, че има голямо количество противозаконни поправки по пътищата у нас:

" Имаме 95, възлагани от АПИ в интервала 2019 година – началото на 2021 година, които са били за главен ремонт, а са предоставени като настоящ ремонт. По тези поправки не е имало решение за градеж, те са превърнати в противозаконен градеж. Не е имало контрол. За всички тези градежи няма кой да носи отговорност, с изключение на възложителя. “

Регионалният министър изясни, че до дъно няма документи по въпросните поправки. Иван Шишков заяви, че по 31 от тези поправки е имало подготвени за утвърждение планове, с цел да бъдат направени законно, само че това не се е случило. Министерство на вътрешните работи и районното министерство работят дружно по инспекцията на тези поправки.

" Във всеки от въпросите прозира изключителна безнаказаност в ръководството на страната " в интервала 2019- 2021 година ", каза още Шишков.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР